Elektrolyyttijuomat: nestetasapainoon, suorituskykyyn ja uneen

Elektrolyyttijuomat: nestetasapainoon, suorituskykyyn ja uneen

Elektrolyyttijuoman terveyshyödyt

 

Saatat tuntea elektrolyytit urheilujuomien nesteyttävinä mineraaleina, mutta se on vain jäävuoren huippu. Elektrolyyteillä on valtavasti etuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä elektrolyytit ovat ja miten ne voivat hyödyttää terveyttäsi. Mennään asiaan!

 

Mitä elektrolyytit ovat?

 

Elektrolyytit ovat veressäsi olevia mineraaleja, jotka auttavat ylläpitämään nestetasapainoa kehossa. Nämä mineraalit pitävät elimistösi toiminnassa säätelemällä verenpainetta, lihasten supistumista ja muita kehon toimintoja.

Kolme suurta elektrolyyttiä ovat:

 • Natrium
 • Kalium
 • Magnesium

Elektrolyytit ovat terveyden ja fyysisen suorituskyvyn ylläpitämiseksi tärkeitä, etenkin urheillessa kehosi tarvitsee oikean elektrolyyttitasapainon.

 

w2w terveys ja hyvinvointi Puhdistamo elektrolyyttijauhe Elektrolyyttijuoman terveyshyödyt Blogi

 

Mitkä ovat elektrolyyttijuoman edut?

 

 1. Parantaa harjoituksen suorituskykyä

Elektrolyyttijuomat auttavat täydentämään harjoituksen aikana menetettyä energiaa, kivennäisaineita ja vettä. Usko tai älä, vain 1-2 %:n painon pudotus hikoillen voi heikentää voimaasi, nopeuttasi ja keskittymiskykyäsi. Ja menetät paljon elektrolyyttejä, kun hikoilet runsaasti. Hiki sisältää paljon natriumia, mutta se sisältää myös kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17277604/]

 

 1. Apua uneen

Laadukas uni on toinen merkittävä elektrolyyttien terveyshyöty. Elektrolyytit, kuten magnesium, ovat tärkeitä myös unen kannalta. 

 • Magnesiumin rooli hermoston toiminnassa *: Magnesium on tärkeä elektrolyytti, joka auttaa ylläpitämään hermoston terveyttä ja toimintaa. Magnesium vaikuttaa GABA-aineenvaihduntaan, joka on tärkeä välittäjäaine aivoissa, joka auttaa rentouttamaan hermostoa ja edistämään unta.
 • Magnesiumin vaikutus lihasten rentouttamiseen **: Magnesium auttaa rentouttamaan lihaksia ja parantaa verenkiertoa, mikä voi edistää kehon rentoutumista ja auttaa paremman unen saannissa.
 •  

  Esimerkiksi vuonna 2012 tehdyssä kaksoissokko kliinisessä tutkimuksessa 46:lla unettomuudesta kärsivällä iäkkäällä aikuisella havaittiin, että magnesiumlisäaineiden käyttö voi pidentää ja parantaa unen laatua. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23853635/]

   

  1. Tehostaa aivojen toimintoja

  Muisti ja tarkkaavaisuus voivat heikentyä nopeasti, kun elektrolyyttitasot ovat alhaiset. Hullua on, että sinun ei tarvitse edes olla kovassa nestehukassa kokeaksesi sivuvaikutuksia. Tutkijat ovat havainneet, että pienikin nestehukka voi vaikuttaa negatiivisesti kognitiiviseen suorituskykyyn. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20336685/]

   Elektrolyyttejen Epätasapaino

    

  1. Tukee sydämen terveyttä

  Elektrolyyttitasoilla on vaikutus sydämen terveyteen. Ensinnäkin liiallinen natriumin ja kaliumin puute liittyvät yhdessä korkeaan verenpaineeseen. Yleensä useimpien ihmisten ruokavaliossa on liikaa natriumia. Jos tämä kuulostaa sinulta, kannatta pitää huoli siitä että saat tarpeeksi kaliumia sillä kalium edistää normaalin verenpaineen ylläpitämistä. 

  Erään tutkimusten mukaan kaliumin lisääminen ruokavalioon auttaa pitämään verenpaineen normaalina [https://www.cdc.gov/salt/potassium.htm].   w2w terveys ja hyvinvointi Puhdistamo elektrolyyttijauhe Elektrolyyttijuoman terveyshyödyt blogi

   

  1. Päänsärky

  Kun päänsärky johtuu nestehukasta, elektrolyytit voivat olla hyödyllisiä. Tuoreen tutkimuksen mukaan 10 % ihmisistä kärsii nestehukan aiheuttamasta päänsärystä [https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1526-4610.2004.04014.x]. Ne voivat johtua elektrolyyttien puutteesta, nesteytyksen puutteesta tai molemmista. Magnesiumilla ja natriumilla on ratkaiseva rooli nestehukan aiheuttaman päänsäryn torjunnassa. Kun ne menevät epätasapainoon, se voi aiheuttaa ongelmia, kuten päänsärkyä ja väsymystä. Suurin osa ihmisistä saa liikaa natriumia ja liian vähän magnesiumia. Magnesiumin puute voi aiheuttaa päänsärkyä johtuen

  • lihasjännityksen lisääntymisestä **
  • lisääntyvästä ahdistuksesta ****
  • verenpaineen muutoksesta ***.

   

  w2w terveys ja hyvinvointi Puhdistamo elektrolyyttijauhe Elektrolyyttijuoman terveyshyödyt Blogi

   

  Nosta suorituskykysi tasoa elektrolyyttijauheilla

   

  Elektrolyyttijauheet ovat toinen loistava vaihtoehto lisätä näiden elintärkeiden kivennäisaineiden saantia. Sen lisäksi, että useimmat ihmiset eivät juo läheskään tarpeeksi vettä, nykyaikainen ruokavaliomme sisältää liikaa natriumia. Se on on resepti nestevajauksen saannille! Ja mikä pahempaa, perinteiset urheilujuomat sisältävät rajoitetun määrän elektrolyyttejä ja runsaasti sokeria.

  Onneksi on olemassa elektrolyyttijauheita, joita voit lisätä mihin tahansa juomaan, kuten veteen, soodaan, smoothieihin… sen nimi on Puhdistamo Elektrolyyttijauhe! Juot tarpeeksi nesteitä; ongelmana on, että ne eivät sisällä erilaisia tasapainotettuja, korkealaatuisia elektrolyyttejä. Huippuluokan elektrolyyttijauheen sekoittaminen juomaan on siis vastaus!

   

  Johtopäätös

   

  Elektrolyyttijauheisiin on lisätty mineraaleja, joita kehosi tarvitsee toimiakseen parhaimmalla suoritustasolla, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja kloridia.

  Vaikka elektrolyyttipitoisia juomia ei tarvitse juoda jatkuvasti, niistä voi olla hyötyä pitkien harjoitusten aikana ja kuumissa olosuhteissa niin kuin kauniina kesäpäivinä.

   * Magnesium edistää hermoston normaalia toimintaa
  ** Magnesium, kalium ja kalsium edistää normaalia lihasten toimintaa
  *** Kalium edistää normaalin verenpaineen ylläpitämistä
  **** Magnesium edistää normaalia psykologista toimintaa

  Puhdistamo elektrolyyttijauhe sitruuna-lime Puhdistamo Elektrolyyttijauhe mango-appelsiini
  Puhdistamo Elektrolyyttijauhe sitruuna-lime 120 g Puhdistamo Elektrolyyttijauhe mango-appelsiini 120 g
  Back to blog