Artikkelit > Mäkikuisma: masennus, unettomuus, vaihdevuosioireet ja haavaumat
Mäkikuisma: masennus, unettomuus, vaihdevuosioireet ja haavaumat

Mäkikuisma: masennus, unettomuus, vaihdevuosioireet ja haavaumat

Mäkikuisma: kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää

 

Mäkikuismaa on käytetty vuosisatojen ajan, jopa antiikin Kreikassa parantamaan haavoja ja parantamaan useita sairauksia, kuten munuais- ja keuhko-ongelmia, unettomuutta ja masennusta. Mäkikuismaa käytetään tällä hetkellä yleisimmin mielialahäiriöiden, mukaan lukien masennuksen, sekä ahdistuneisuuden, väsymyksen ja univaikeuksien oireiden, hoitoon.Se on yksi yleisimmin ostetuista yrttituotteista Euroopassa.

 

Mäkikuisma lääkekasvi

 

Mäkikuisman edut

Mäkikuisman uskotaan tehostavan aivokemikaalien, mukaan lukien serotoniinin, dopamiinin, gamma-aminovoihapon (GABA) ja norepinefriinin, toimintaa, joilla kaikilla on rooli mielialan säätelyssä. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12775192/]

Masennus. Mäkikuismauute näyttää parantavan mielialaa ja vähentävän masennukseen liittyvää levottomuutta ja uupumusta, kun sitä otetaan suun kautta. Kokeessa 251 ihmistä, jotka kärsivät akuutista vakavasta masennuksesta, 900 mg – 1800 mg mäkikuismaa kuuden viikon ajan ottaneiden masennuspisteet laskivat 56,6 prosenttia verrattuna reseptilääkkeitä käyttäneiden 44,8 prosenttiin. Havaittiin myös, että mäkikuisma oli paremmin siedettyä [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15708844/]

Uni. Mäkikuisman käyttäminen on suosittu tapa parantaa unta. Vaikka mäkikuisman hyödyistä uneen on tehty vain vähän tutkimuksia, jotkin tiedot osoittavat, että siitä voi olla hyötyä pidentämällä syvän unen kestoa, mikä on kriittistä fyysisen ja henkisen palautumisen kannalta.

Lisäksi muut tutkimukset osoittavat, että mäkikuisma vaikuttaa tehokkaammin unirytmiin kuin unen kokonaislaatuun. Neljän viikon aikana 12 koehenkilölle annettiin joko 300 mg mäkikuismaa kolme kertaa päivässä tai lumelääkettä. Verrattuna niihin, jotka ottivat mäkikuismaa, viettivät enemmän aikaa syvässä unessa. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7857507/]

Vaihdevuosien oireet. Monet naiset kärsivät oireista, kuten kuumista aalloista, jotka johtuvat alentuneesta estradiolitasosta vaihdevuosien aikana. Koska mäkikuisma sisältää molekyylikomponentteja, jotka ovat verrattavissa ihmisen hormonien komponentteihin, sitä on ehdotettu mahdolliseksi lääkkeeksi vaihdevuosien oireisiin.

Tutkijat tarkastelivat systemaattisessa katsauksessa tähkäkimikin, mäkikuisman, siveydenpuun, vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä niiden yhdistelmien vaikutuksia vaihdevuosien oireisiin. Verrattuna lumelääkkeeseen tulokset viittaavat siihen, että tähkäkimikin ja mäkikuisman yhdistelmä lievittää paremmin vaihdevuosien oireita. Plasebon ei osoitettu olevan parempi kuin tähkäkimikki yksinään tai mäkikuisman ja siveydenpuun yhdistelmä. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22385322/]

 

Mäkikuisma lääkekasvi

 

Muu käyttö

Mäkikuisma on myös osoittanut lupaavuutta alla lueteltujen sairauksien hoidossa, joista osa liittyy masennukseen.

Kuukautisia edeltävä oireyhtymä eli premenstruaalinen oireyhtymä (PMS). Tutkimusten mukaan mäkikuisma voi auttaa joitakin naisia ​​lievittämään PMS:n fyysisiä ja emotionaalisia oireita, kuten kouristuksia, ärtyneisyyttä, ruokahalua ja rintojen arkuutta. Yhdessä tutkimuksessa oireiden voimakkuus väheni 50 %.

Vuodenaikamasennus, kaamosmasennus eli kausiluonteinen mielialahäiriö (SAD). Mäkikuisman on yksin otettuna osoitettu parantavan mielialaa henkilöillä, joilla on SAD, eräänlainen surullisuus, joka syntyy talvikuukausina auringonpaisteen puutteen vuoksi. Valoterapiaa käytetään usein SAD:n hoitoon. Tutkimusten mukaan mäkikuisman yhdistäminen valohoitoon toimii paljon paremmin.

Ekseema, haavat, pienet palovammat, peräpukamat. Mäkikuisma on antimikrobinen yrtti, joka voi myös auttaa vähentämään tulehdusta. Se voi vähentää oireita, jotka liittyvät pieniin haavoihin ja ihoärsytykseen, kun sitä käytetään paikallisesti (iholle).

Pakko-oireinen häiriö (OCD), sosiaalinen fobia. Eräässä varhaisessa avoimessa tutkimuksessa 450 mg mäkikuismaa kahdesti päivässä 12 viikon ajan vähensi OCD-oireita. [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10982200/]

 

Laillistettu naturopaattinen lääkäri Jeremy Wolf mäkikuismasta

 

Laillistetun naturopaattisen lääkärin Jeremy Wolfin mukaan mäkikuismalla on useita toimintoja kehossa.

“Se on vahva masennuslääke ja voi kohottaa mielialaa henkilöillä, joilla on lievä tai kohtalainen masennus”, hän sanoi.

Mäkikuismalla on Wolfin mukaan myös antiviraalisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa haavan paranemisessa ja korjaamisessa.

 

Johtopäätös

Mäkikuismayrttiä on tutkittu laajasti masennuksen hoitona. Suurin osa tutkimuksista osoitti, että mäkikuisma voi auttaa lievässä tai kohtalaisessa masennuksessa ja sillä oli vähemmän haittavaikutuksia kuin useimmilla  reseptilääkkeillä.

Back to blog