Suoliston terveys
Suoliston terveys on enemmän kuin hyvä ruoansulatus. Asiantuntijat ymmärtävätkin erinomaisen suoliston terveyden merkityksen yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Meidän kaikkien on siis hyvä pitää yllä tasapainoista suoliston mikrobiota (mikrobistoa) ja tervettä suolistoestettä. Suolistoeste on puoliläpäisevä rakenne, joka mahdollistaa välttämättömien ravintoaineiden imeytymisen ja immuunijärjestelmän tunnistamisen sekä samalla se rajoittaa patogeenisiä molekyylejä ja bakteereja.
Sillä mitä syöt, on suora vaikutus mikrobiomiin, joka on kokoelma mahassasi olevia mikro-organismeja, jotka vaikuttavat terveyteesi. Terve suolisto auttaa sinua ehkäisemään kroonisia sairauksia, kuten sydänsairauksia ja syöpää sekä vähentämään tulehduksia, suojaamaan aivojasi ja ylläpitämään tervettä painoa.
Tässä on joitain tieteellisesti todistettuja menetelmiä suoliston bakteerien parantamiseksi:
Syö monenlaisia ruokia
Suolessasi on satoja bakteerilajeja, joista jokaisella on ainutlaatuinen terveystehtävä ja jotka vaativat erilaisia ravintoaineita menestyäkseen. Monipuolisempi mikrobiomi voidaan saavuttaa syömällä monenlaisia ruokia.
Muutamat tutkimukset ovat osoittaneet, että suoliston mikrobiomien monimuotoisuus Afrikan ja Etelä-Amerikan maaseudulla on huomattavasti suurempi kuin Euroopan ja Yhdysvaltojen kaupungeissa.
Syö monenlaisia hedelmiä, vihanneksia, linssejä ja papuja
Parhaat ravintoaineiden lähteet terveelle mikrobiomille ovat hedelmät ja vihannekset. Ne sisältävät paljon kuitua, jota kehosi ei pysty hajottamaan. Tietyt mahassasi olevat bakteerit puolestaan voivat sulattaa kuituja, mikä edistääkin niiden kasvua.
Kuitua on runsaasti pavuissa ja palkokasveissa.
Seuraavat ruoat sisältävät runsaasti kuitua ja ovat erinomaisia suoliston bakteereille: vadelmat, herneet, vihreät kasvit, kikherneet, artisokat, palkokasvit, linssit, täysjyväviljat, parsakaali, omenat ja banaanit. Erään tutkimuksen mukaan terveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, estää sairauksia aiheuttavien bakteerien kasvun.
Omenoiden, artisokkien, mustikoiden, mantelien ja pistaasipähkinöiden tiedetään lisäävän bifidobakteerien määrää ihmisissä.
Syö fermentoituja ruokia (hapatettuja tai käymisprosessin läpikäyneitä ruokia)
Fermentoidut ruoat ovat käyneet läpi prosessin, jossa hiiva tai bakteerit hajottavat niiden sisältämiä hiilihydraatteja.
Fermentoituja ruokia ovat mm. kimchi (kiinankaalista tai muista kasviksista hapatettu korealainen ruokalaji), hapankaali, jogurtti, kefiiri, kombucha (sokeroidusta teestä hapattamalla eli fermentoimalla valmistettu juoma) ja tempeh (soijapavuista fermentoitu ruoka).
Laktobakteereita, terveydelle hyödyllisiä bakteereja, on runsaasti monissa näistä elintarvikkeista. Laktobasillit ovat tutkimusten mukaan yleisempiä ihmisten suolistossa, jotka kuluttavat paljon jogurtteja. Näillä yksilöillä oli myös vähemmän Enterobacteriaceae-bakteeria, eräänlaista tulehdukseen ja useisiin kroonisiin sairauksiin liittyvää bakteeria.
Syö täysjyväviljaa
Täysjyvävilja sisältää runsaasti kuitua ja sulamattomia hiilihydraatteja, kuten beeta-glukaania. Nämä hiilihydraatit eivät imeydy ohutsuolessa, vaan ne menevät paksusuoleen, missä ne edistävät hyödyllisten bakteerien kehittymistä.
Tutkimusten mukaan täysjyvävilja voi lisätä bifidobakteereiden, laktobakteereiden ja bakteroidien muodostumista ihmisillä. Täysjyvävilja alensi tulehdusta ja joitain sydänsairauksien riskitekijöitä useissa tutkimuksissa sekä lisäsi kylläisyyden tunnetta.
Syö probioottisia ruokia
Ruoat, jotka edistävät hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa, tunnetaan prebiootteina.
Ihmisen solut eivät pysty hajottamaan kuituja tai monimutkaisia hiilihydraatteja. Toisaalta mahalaukun mikro-organismit hajottavat ne ja käyttävät niitä polttoaineena.
Prebiootteja voi löytyä monista elintarvikkeista, mukaan lukien hedelmistä, vihanneksista ja täysjyväviljasta, mutta niitä voidaan löytää myös yksittäin. Prebiootteja voidaan valmistaa resistentistä tärkkelyksestä. Resistenttiä tärkkelystä muodostuu, kun hiilihydraatteja ensin kuumennetaan ja sen jälkeen jäähdytetään. Tämä tärkkelyksen muoto ei imeydy ohutsuolessa, vaan kulkeutuu paksusuoleen, jossa bakteerit hajottavat sen.
Prebioottien on useissa tutkimuksissa osoitettu edistävän useiden hyödyllisten bakteerien, mukaan lukien bifidobakteerien, kasvua. Tiettyjen prebioottien on myös todistettu alentavan insuliini-, triglyseridi- ja kolesterolitasoja lihavilla henkilöillä, mikä saattaa auttaa välttämään sairauksia, kuten sydänsairauksia ja tyypin 2 diabetesta.
Syö polyfenolipitoisia ruokia
Polyfenolit ovat kasvikemikaaleja, joilla on useita terveydellisiä hyötyjä, kuten verenpaineen, tulehdusten, kolesterolitasojen ja oksidatiivisen stressin (tila, jossa elimistön vapaiden radikaalien ja antioksidanttien suhde on epätasapainossa) vähentäminen.
Ihmisten solut eivät yleensä sulata polyfenoleja. Huonon imeytymisensä vuoksi useimmat polyfenolit kulkeutuvat paksusuoleen, jossa suolistobakteerit käsittelevät niitä.
Runsaasti polyfenoleja sisältäviä elintarvikkeita ovat mm. punaviini, rypäleen kuoret, vihreä tee, kaakao, tumma suklaa, mantelit, sipulit, mustikat ja parsakaali.
Lopputulos
Suoliston bakteereilla on ratkaiseva rooli monilla terveyden alueilla. Häiriintynyt mikrobiomi on nyt yhdistetty useisiin kroonisiin sairauksiin useissa tutkimuksissa.
Monipuolisesti erilaisten tuoreiden luontaisruokien syöminen, pääasiassa kasviperäisistä lähteistä, kuten hedelmät, vihannekset, palkokasvit, pavut ja täysjyväviljat, on paras tapa ylläpitää tervettä mikrobiomia.