Tehokkaita tapoja pitää huolta sydän ja verisuoniterveydestäsi

Tehokkaita tapoja pitää huolta sydän ja verisuoniterveydestäsi

Tiedämme kaikki, kuinka tärkeää on ylläpitää hyvää sydän- ja verisuoniterveyttä, mutta kuinka tehdä sitä voikin olla vaikeaa.

Suurin osa sydän- ja verisuonisairauksista  on vältettävissä, mikä osoittaa, että meidän kaikkien on huolehdittava sydämemme terveydestä iästämme riippumatta. Nämä ovat joitain helppoja säätöjä, joiden avulla voit alkaa huolehtia sydämesi terveydestä, aina sydänterveellisestä ruokavaliosta aktiivisena pysymiseen ja stressin hallintaan.

 

Vähennä suolan saantia

 

Vähennä suolan saantia

Runsaasti suolaa sisältävä ruokavalio voi johtaa korkeaan verenpaineeseen , mikä lisää sydänsairauksien tai aivohalvauksen riskiä. Aikuisen suurin päivittäinen suolankulutus on 6 grammaa.

 

Lisää makua ruokaan käyttämällä yrttejä ja mausteita

 

Lisää makua ruokaan käyttämällä yrttejä ja mausteita, kuten

Perunoiden päälle voi ripotella paprikaa, jauhettua valko- tai mustapippuria, ruohosipulia tai mietoa chilijauhetta.

Kokeile yhdistää inkivääri, tilli ja kevätsipuli rasvaisiin mereneläviin, kuten loheen (joka on myös erinomainen sydämellesi).

Korianteria, hienonnettua, voidaan käyttää curryihin.

Kevennä pastareseptejäsi käyttämällä valkosipulia tai basilikaa.

Timjami ja salvia sopivat todella hyvin kanan ja kalkkunan päälle.

 

Rajoita sokerin saantia

 

Rajoita sokerin saantia

Vaikka ei ole näyttöä siitä, että sokeri vahingoittaisi sydäntä, liiallinen kulutus voi aiheuttaa painonnousua, mikä voi nostaa verenpainetta ja lisätä diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä.

 

Vähennä tyydyttyneiden rasvojen määrää ruokavaliossasi

 

Vähennä tyydyttyneiden rasvojen määrää ruokavaliossasi

Tyydyttyneen rasvan, jota voi löytyä voista, gheestä, margariinista, rasvaisesta lihasta, maitorasvasta ja jalostetuista aterioista, kuten piirakoista, leivonnaisista ja kakuista, uskotaan nostavan kolesterolitasoa (korkea kolesteroli on tunnettu sydänongelmien riskitekijä).

 

Hanki päivittäinen viisi

 

Hanki päivittäinen viisi

Syö vähintään viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia päivittäin lisätäksesi kaliumin saantia (kalium voi auttaa alentamaan verenpainettasi). Hedelmissä ja vihanneksissa olevat vitamiinit, kivennäisaineet ja kuidut voivat tukea sydämen normaalia toimintaa ja tasapainottaa kolesterolitasoja.

 

Syö enemmän kaloja

 

Syö enemmän kaloja

Kalojen, joissa on paljon omega-3-rasvahappoja, kuten sardiinien, makrillien, lohen ja tuoreen tonnikalan tiedetään edistävän sydämen normaalia toimintaa, aivojen normaalin toiminnan ja näön ylläpitämistä. Pinaatti, vehnänalkio, saksanpähkinät, pellavansiemen ja pellavansiemenöljy, soija– ja rypsiöljy sekä kurpitsansiemenet ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä kasvissyöjille ja vegaaneille.

 

Lopeta tupakointi

 

Lopeta tupakointi

Koska tupakointi tuhoaa valtimoita, alentaa veren happipitoisuutta ja nostaa verenpainetta, tupakoitsijat saavat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin sydänkohtauksen kuin tupakoimattomat.

 

Vältä alkoholia

 

Alkoholi

Alkoholin väärinkäyttö voi johtaa liialliseen verenpaineeseen, epäsäännöllisiin sydämen rytmeihin ja sydänlihasvaurioihin. Noudata nykyisiä maltillisia alkoholinkäyttöohjeita, jotka sanovat, että 14 viikoittaista alkoholiyksikköä (joka vastaa noin 6 kpl ½ l:n pulloa olutta) maksimissaan kolmen tai useamman päivän aikana.

 

Pysy aktiivisena

 

Pysy aktiivisena

Vähentääksesi sydänsairauksien riskiä, ​​kuntoile vähintään 150 minuuttia kohtalaisen intensiivisesti joka viikko.

 

Säilytä terve paino

 

Säilytä terve paino

Jos olet ylipainoinen, sinulla on todennäköisemmin korkea verenpaine ja kolesteroli.

 

Hallitse stressiä

 

Hallitse stressiä

Stressi voi aiheuttaa sen, että poltat, et liiku riittävästi ja käytät enemmän alkoholia kuin sinun pitäisi. Yritä löytää säännöllisin väliajoin tapoja lievittää stressiä (kaikki mikä auttaa saamaan sinut tuntemaan olosi rauhalliseksi, toimii, kunhan teet sen säännöllisesti).

Back to blog